KZ/Hiltex-PKC duurt drie seconden te lang

[KOOG AAN DE ZAAN] Met als motto 'opbouwen en ontwikkelen' is KZ/Hiltex begonnen aan een seizoen in de Korfballeague waar van tevoren moeilijk iets over te zeggen/schrijven is. De eerste krachtproef was die tegen PKC/SWK Groep. Dat werd meteen een zinderende partij waarin de 'Koogers' op weg leken naar een puntendeling. Tot Richard Kunst met nog twee seconden op de klok de 19-20 door de mand liet poffen.

Na het afscheid van de Grote Drie Tim Bakker, Erik de Vries en Rick Voorneveld ( de vaste nummers 10, 12 en 14) en met de nieuwe technische man Wim Bakker  aan het roer is het even afwachten wat dit Korfballeague seizoen brengen zal. Aan de voorbereiding kan het in ieder geval niet liggen. Ieder selectielid moet in  topconditie verkeren.

Het 'voorafje' van deze Korfballeague avond werd op overtuigende wijze gepresenteerd door het tweede team der 'Koogers'. Zij wisten in de z.g. Reserve League na een 15-7 ruststand uiteindelijk de Papendrechters met 24 19 te verslaan.

Het hoofdgerecht maakte in ieder geval dat het topsportcentrum De Koog een prima bezette tribune kende. Die toeschouwers konden genieten van de echte KZ sfeer aan de wanden. De vrijwilligers hadden er een prima staaltje werk op zitten.  Aan de grote hoge wanden De Grote Vier prominent aanwezig. Niet alleen de portretten van eerder genoemd drietal, maar ook voormalig voorzitter Alfred Ankum blijven nadrukkelijk aanwezig. De erfenis hangt als het ware aan de muur.

De gasten openden zoals viel te verwachten (0-2), maar KZ liet zich de kaas niet van het brood snoepen. Gaande de partij werd duidelijk dat er 'iets' te halen viel. De thuisploeg speelde messcherp en wist veel verdedigingsdruk te ontwikkelen. Mogelijk dat PKC toch iets te makkelijk dacht over deze eerste confrontatie?

De strafworp van Stijn van der Vegt  met nog elf minuten te gaan betekende de 6-6. Vanaf dat moment overheerste KZ/Hiltex en wist dat ook in de stand tot uiting te brengen. Bij de ploeg van trainer Detlef Elewaut raakte steeds meer spelers geïrriteerd waar door de Zaankanters goed gebruik van gemaakt werd. De rust brak aan met een voor menigeen totaal onverwachte 14-8 voorsprong voor KZ/Hiltex.

Na de pauze opende de partij met vertraging. De laat ingestroomde harde kern van PKC (de luidruchtige Ultra's) omzeilden het confettiverbod in de hal door een lading balletjes uit te strooien. Origineel gevonden, maar wel tijdrovend. Gelukkig bevond zich veel jeugdig publiek in de zaal dat na de Sint Maarten loop nog voldoende fut had mee te helpen met 'puin' ruimen. 

De voorsprong slonk gaande de wedstrijd. Na een lelijke buikschuiver van Jordi Pasma leek de thuisploeg even van slag. In die fase kwam PKC langszij (16-16). Het begin beter te lopen bij de gasten en zodoende ontstond een klein gaatje. Dat werd echter net op tijd gedicht. Bij een stand van 18-19 met nog twee minuten te spelen kreeg KZ de kans gelijk te komen, maar Jordi Pasma mistte de toegekende strafworp. Alwin Out wist dat euvel 25 seconden voor tijd glad te strijken (19-19) en zo leek een verrassing realiteit te worden. Tot zoals reeds beschreven Richard Kunst op slag van tijd de winnende treffer binnen schoot voor PKC.

De oorzaak van dit verlies lag wellicht aan het feit dat er in de tweede helft door de thuisploeg te weinig werd gescoord. Hoe dan ook heeft het talrijke publiek kunnen genieten van het eerste optreden van het nieuwe KZ/Hiltex.

[Doelpuntenmakers] aan Koogse zijde: Naomi Zuidweg (1), Rosemarie Schep-Roozenbeek (1), Esther Cordus (3), Anna Kriek (2), Joost Hofman (1), Jordi Pasma (6), Stijn van der Vegt (2), Alwin Out (2) en Stijn Hoekstra (1).