• SGF

'Nederlandse jeugd moet gezondste van de wereld worden'

VEENENDAAL (ANP) De Nederlandse jeugd moet in 2040 de gezondste van de wereld zijn. Om dat te realiseren omarmen Sportkoepel NOC*NSF en zijn belangrijke financier Nederlandse Loterij de Gezonde Generatie, het plan van twintig samenwerkende gezondheidsfondsen om jeugd gezonder te maken. NOC*NSF zal onder meer olympische sporters uit TeamNL inzetten om de jongeren te inspireren tot sport en bewegen.

CHRONISCH ZIEKEN ,,We zien dat steeds meer mensen chronisch ziek worden. Dat tij willen we keren. We willen daarbij beginnen bij de jeugd waar de gezondheidsachterstanden het grootst zijn", zegt directeur Mark Monsma van de Samenwerkende GezondheidsFondsen SGF over het ambitieuze plan. Hij is blij met de steun van NOC*NSF en Nederlandse Loterij. ,,Sporten en bewegen vormen een belangrijke basis voor een gezonde generatie. We geloven in de enorme kracht die uit kan gaan van deze unieke samenwerking."

BEWEGEN Recent internationaal onderzoek wees uit dat Nederlandse jongeren relatief gezond leven, maar dat het op veel terreinen nog beter kan. NOC*NSF noemt gezonde voeding en zeker ook sport en bewegen, want dit neemt onder jongeren in het voortgezet onderwijs "schrikbarend" af.

KRACHT VAN SPORT ,,Wij maken Nederland sterker met de kracht van sport. Op die manier dragen wij met overtuiging bij aan de ambitie om in 2040 de gezondste generatie van de wereld te hebben", zegt directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. ,,Vandaar dat wij graag samenwerken met de gezondheidsfondsen. Hierdoor kunnen we de jeugdsport in Nederland versterken en deze gezondheidsfondsen helpen die gezondste generatie ook echt te realiseren." De komende periode wordt een concreet programma uitgewerkt.

Lees hier meer over het programma Gezonde Generatie.