• Schreuder stond het afgelopen seizoen ook al enkele wedstrijden aan de badrand.

    André van Zadelhoff

'Door plezier boek je resultaat'

VEENENDAAL Het was een zoektocht van flink wat maanden en uiteindelijk bleek de juiste persoon voor VZC al in huis te zijn. De waterpolovereniging uit Veenendaal heeft ervoor gekozen om Guido Schreuder aan te stellen als hoofdcoach en het kind van de club grijpt die uitdaging met beide handen aan. De goedlachse Veenendaler stond afgelopen seizoen ook een half jaar als eindverantwoordelijke aan de badrand.

Jeroen van der Veer

Na de breuk tussen waterpolovereniging VZC en Joost Vlag dook Schreuder figuurlijk in het ontstaande gat en stond hij aan het roer bij 'zijn' vereniging. Als tiener begon de inmiddels 39-jarige met waterpoloën bij VZC en ondanks enkele uitstapjes, kwam hij er altijd weer terug.

Zo ook toen er afgelopen seizoen een probleem was ontstaan nadat de club coachloos was geworden. ,,Dat half jaar is mij zo goed bevallen, dat ik nu heb besloten het weer te doen. Nu niet als invaller, maar echt als trainer/coach."

ZOEKTOCHT Toch was dit geen a-b-c'tje, bekent Schreuder. Na het vorige seizoen sprak hij de wens uit om coach te worden, maar er zaten wat haken en ogen aan. ,,Ik ben van mening dat je dan elke training en wedstrijd aanwezig moet zijn", begint de ex-midvoor aan zijn verhaal. ,,Dat kan ik simpelweg niet. Zo kan ik twee keer training geven en zal ik niet elke zaterdag in het bad kunnen zijn. Daarom heb ik de vereniging geadviseerd te zoeken naar een ander."

De zoektocht van VZC duurde lang en er werden diverse gesprekken gevoerd met meerdere kandidaten. Toch werd de ideale match niet gevonden en kwam VZC (opnieuw) uit bij Schreuder.

,,Ik had al wat berichten van spelers ontvangen hoe ik er tegenover stond. Dat is natuurlijk een groot compliment. Mijn standpunten waren ongewijzigd en daarom vond ik het wel belangrijk dat de club en spelers erachter stonden dat ik niet altijd aanwezig kon zijn."

CLUBMANNEN Dit bleek het geval en daardoor kwam alles afgelopen week in een stroomversnelling. Op de trainingsdag dat Schreuder niet kan, springt Jeroen Westenbrink bij. Hij heeft een belangrijke rol bij de jeugdopleiding van de club en is ook actief lid van VZC. ,,En als ik er een zaterdag niet kan zijn, zal Marco Kunz mijn taken overnemen. Hij is, net als het afgelopen half jaar, ook mijn assistent. Met echte clubmannen gaan we dus deze klus aan."

De oud-speler van VZC kijkt erg uit naar het avontuur en heeft hoge verwachtingen. Niet als het gaat om de ranglijst, maar wel wat betreft het individuele- en groepsproces. ,,Als team moeten we lol met elkaar maken, maar is presteren ook belangrijk. Als je plezier hebt, komt resultaat vanzelf. Sfeer en respect vind ik belangrijk. Onderlinge afspraken moeten we nakomen en daarbij wil ik echt tussen de jongens instaan, al ben ik natuurlijk wel eindverantwoordelijke. Mijn wil is geen wet; we moeten het met z'n allen doen."

HEUPOPERATIE Momenteel is de dertiger nog aan het herstellen van een heupoperatie, maar dat gaat hem straks niet belemmeren in zijn werkzaamheden aan de badrand. Zo heeft de fanatiekeling zelfs de ambitie om aankomend seizoen ook weer het water in te springen. ,,Ja, dat denk ik wel. Joshua de Wilt is zich aan het ontwikkelen tot midvoor en dan kunnen we samen bijvoorbeeld bepaalde dingen doornemen."

Schreuder heeft duidelijk zin in het nieuwe avontuur en wil met VZC de volgende stappen zetten. ,,We moeten zo snel mogelijk een hecht team vormen en vanuit daar kunnen we verder bouwen. Waar we dan eindigen weet ik nog niet, maar we gaan voor het hoogst haalbare."